Cum să pregătești mașina pentru primăvară

Cum să pregătești mașina pentru primăvară

Noul sezon ne bate la ușă și pregătirea mașinii ar trebui să fie o prioritate pentru toți șoferii, mai ales că, în curând, străzile vor fi împânzite de autoturisme. Dacă nu ai în plan o revizie tehnică în toată regula, este bine să ții măcar cont de lista de mai jos.

1. Curăță mașina

Pe timpul iernii, șoferii reușesc să depoziteze în mașina de la banalele pachete goale de șervețele la unelte ruginite sau chiar anvelope înțepate. Îngreunarea mașinii crește consumul de carburant și este indicat să nu limitezi curățenia de primăvară doar la locuința ta. Verifică dacă există noroi sau urme de umezeală în zone mai puțin vizibile din mașină. Dă la o parte covorașele din cauciuc și verifică sub mochetă dacă este totul în regulă.

2. Spală și ceruiește mașina

După o iarnă în care mașina a intrat în contact cu sare și alte substanțe corozive, o spălare temeinică este obligatorie. Apelează la serviciile unei spălătorii profesioniste unde orice astfel de substanțe pot fi îndepărtate cu apă sub presiune. Cu ocazia aceasta, examinează suprafața vopselei și depistează eventualele lovituri sau zgârieturi superficiale. Aplică un strat de polish și apoi de ceară pentru mascarea imperfecțiunilor și protejarea mașinii. 

3. Schimbă anvelopele

Dacă temperaturile se mențin constant peste 7 grade Celsius, poți trece la anvelopele de vară. În cazul în care intenționezi să mai faci drumuri la munte în perioada următoare, e bine să nu renunți încă la anvelopele de iarnă. Este indicat să schimbi anvelopele după ce ai spălat mașina. Folosește un loc uscat și întunecos pentru depozitare și, dacă au jante, asigură-te că acestea sunt perfect curățate de orice urmă de noroi și sare.

4. Verifică parbrizul, geamurile și luminile

Curăță parbrizul și geamurile și la interior folosind o soluție specială care nu lasă urme grase și care dizolvă mâzga acumulată pe parcursul iernii. Verifică dacă geamurile se deschid și se închid corespunzător și remediază eventualele probleme. Ștergătoarele au un rol esențial în asigurarea vizibilității, așa că și ele trebuie să fie în stare perfectă de funcționare. Acordă, de asemenea, o atenție sporită farurilor și stopurilor, pentru a te asigura nu doar că funcționează, ci și dacă prezintă semne de rugină la contacte sau au acumulat umezeală înăuntru.

5. Curăță motorul de impurități

Motorul poate fi afectat de murdărie și impurități, așa că îți recomandăm să ieși la o plimbare pe autostradă și să să accelerezi la peste 3500 de turații. Înainte de a pleca la drum, verifică rapid starea furtunașelor, nivelul uleiului, antigelului și al lichidului de frână. Dacă nu vrei să-ți bați capul cu aceste verificări, trage o fugă la service.

6. Verifică bateria

Pe parcursul iernii, motorul solicită de 3 ori mai mult curent pentru a porni și indiferent de cât de performantă e bateria, aceasta poate ceda. Fie ai nevoie de o baterie nouă, fie poți încerca varianta clasică în care tragi curent de la altă mașină. Dacă acest truc doar prelungește viața bateriei cu câteva zile, e cazul să achiziționezi una nouă. 

 Care este ritualul tău de pregătire a mașinii pentru primăvară? Ai și alte recomandări?