Cum poți reduce consumul de carburant?

Cum poți reduce consumul de carburant?

Este o întrebare pe care și-o adresează mulți șoferi și nu este nevoie să schimbi autoturismul pentru a reduce costurile cu carburantul. Este suficient să sesizezi greșelile care conduc la un consum mai mare de carburant și să le corectezi. În continuare îți vom prezenta câteva măsuri de care, dacă vei ține cont, vei reuși să reduci consumul de combustibil.

1. Planifică-ți ruta

Poate să pară un sfat banal, dar atunci când alegi o destinație mai puțin cunoscută, este indicat să folosești o aplicație care să te ghideze pe traseu. Evitând rutele congestionate sau zonele cu opriri dese, vei câștiga timp și bani. O alternativă o reprezintă chiar sistemul de navigație auto, care este inclus în majoritatea computerelor de bord ale modelelor noi de mașini.

2. Accelerează cu răspundere

Folosește cu moderație pedala de accelerație, oricât de tentant ar fi să o apeși până la pământ. Acest obicei crește considerabil consumul de carburant. De exemplu, reducând viteza cu 10% atât în oraș, cât și în afara lui, vei observa scăderea consumului de combustibil. În oraș, în loc să accelerezi de la 0 la 60 km/h, încearcă să ajungi la o viteză de maximum 50 km/h și menține-o pe parcursul traseului, oricât de liber ar fi bulevardul. Nu doar că vei menține limita legală, dar drumul tău se va dovedi mai puțin costisitor.

3. Anticipează traficul

De fiecare dată când frânezi pierzi energia pe care o obții în timpul accelerației, astfel cu cât frânezi mai puțin, cu atât ai pierderi mai mici de energie. Menține-ți vigilența în trafic și observă ce se întâmplă în jurul tău. Nu accelera inutil dacă în mai puțin de 300 de metri trebuie să oprești la un nou semafor. Păstrează o viteză de deplasare relativ constantă și lasă cât mai puțin loc frânării excesive. Sigur, uneori este dificil să anticipezi reacțiile altor șoferi, însă există soluția de la punctul 4.

4. Păstrează distanța

Te ajută să eviți un potențial accident, dar și să economisești carburant. Cum? Prin regula de două secunde: lasă să treacă două secunde între mașina din fața ta și mașina ta ca să ai suficient timp de reacție în cazul unui incident. În acest fel, vei anticipa traficul mai bine și vei frâna mai rar, evitând pierderile de energie.

5. Folosește aerul condiționat cu moderație

Asta nu înseamnă că trebuie să faci rabat de la confort atunci când șofezi, ci să-l folosești când este absolut necesar. Utilizarea aerului condiționat poate crește consumul de combustibil cu peste 10%. Folosește ventilația mașinii pe cât posibil și evită să circuli cu geamul deschis, mai ales în afara orașului, pentru că nu vei face nicio economie, dimpotrivă. Menținerea geamurilor închise, mai ales la viteze mari, contribuie la creșterea aerodinamicii mașinii, implicit la economisirea combustibilului.

6. Evită supraîncărcarea mașinii

Portbagajul devine de cele mai multe ori un spațiu de depozitare, așa că este bine să mai arunci o privire prin el și să renunți la obiectele care nu sunt necesare. Statisticile arată că șoferii pot căra după ei până la 30 de kilograme de lucruri inutile. Află că 35 de kilograme suplimentare îți cresc consumul cu aproximativ 1.5%, așa că este bine să faci o verificare temeinică.

7. Folosește anvelopele adecvate

Te-am sfătuit anterior ca în sezonul rece să echipezi mașina cu anvelope de iarnă. Asta înseamnă să le folosești exclusiv în acest sezon și la fel este valabil pentru anvelopele de vară. Folosirea neadecvată a anvelopelor poate crește consumul cu până la 4%, iar uzura acestora va reprezenta o nouă cheltuială. 

În plus, îți recomandăm să verifici presiunea anvelopelor și să respecți indicațiile producătorului mașinii. Circulând cu anvelope cu o presiune mai mică decât cea optimă, pui în pericol viața pasagerilor și crești consumul de carburant.

Acestea sunt câteva dintre recomandările noastre, lista poate continua și suntem curioși la ce metode apelezi tu pentru a reduce consumul de combustibil.