Cum să pregătești mașina pentru sezonul rece? (I)

Cum să pregătești mașina pentru sezonul rece? (I)

Suntem la jumătatea toamnei, însă avem suficient timp pentru a pregăti mașina pentru sezonul rece. Așadar, nu avem nicio scuză să spunem că am fost luați prin surprindere, mai ales că cele mai multe verificări se pot face la un service autorizat.

Pentru a face față iernii, este necesar ca mașina să se afle într-o stare tehnică ireproșabilă, pentru a funcționa sub noile condiții (temperaturi scăzute, murdărie). Noi îți vom prezenta acum cum să-ți pregătești mașina pentru prima zăpadă.

1. Echiparea mașinii cu anvelopele de iarnă

Dacă legislația nu te convinge, riscul unui accident sigur o va face. Chiar dacă din diverse considerente eziți să schimbi anvelopele de vară cu cele de iarnă, află că cele din urmă au proprietăți speciale pentru polei, gheață sau zăpadă. Îți recomandăm să nu folosești anvelope cu o vechime mai mare de 5 ani și, dacă ai posibilitatea, să optezi și pentru jante de iarnă. Pe termen lung, se va dovedi o investiție bună. 

Pe lângă înlocuirea anvelopelor, pentru a te asigura că sunt funcționale și întreținute corect, mai trebuie să verifici: aliniamentul roților, pentru a preveni uzura anvelopelor, echilibrarea acestora, mai ales dacă sunt noi, presiunea roților și, de asemenea, trebuie să te asiguri că faci rotația anvelopelor pentru o uzură uniformă.

2. Verificarea bateriei

Imaginează-ți o dimineață friguroasă de iarnă, în care te grăbești să ajungi la birou, dar constați că bateria a cedat. Pe timpul iernii, motorul solicită de trei ori mai mult curent pentru a porni, așadar, o baterie bună va da randament și te va feri de acest scenariu. Verifică bateria la un service auto și, dacă este nevoie, nu ezita să o schimbi. 

 Pe timpul iernii, protejează bateria pe cât de mult posibil. Nu folosi instalația de climatizare la capacitate maximă și folosește ștergătoarele și luminile atunci când este necesar.

3. Verificarea sistemului de frânare 

Pe suprafețe alunecoase, este esențial ca sistemul de frânare să fie perfect funcțional. Sistemul de frânare trebuie să funcționeze simultan și cu aceeași intensitate asupra tuturor roților. Verificarea vizuală nu este suficientă, așa că îți recomandăm vizita la un service autorizat unde e o verificare pe testerul de frânare poate scoate la iveală potențiale probleme ce pot avea consecințe fatale.

4. Verificarea instalației de climatizare

Instalația de climatizare este foarte importantă pe timpul iernii, însă este un consumator foarte mare al bateriei, așa că trebuie folosită cu atenție. Atunci când lași motorul pornit pentru mai mult timp, nu folosi în paralel instalația de climatizare. 

În articolul anterior ți-am vorbit despre încărcarea cu freon a instalației AC, iar înaintea sezonului rece este important să-i verifici nivelul, pentru a te asigura că nu au avut loc scurgeri. Acesta nu este singurul semn, însă, care indică nevoia suplimentării sale în instalație. Temperatura din mașină s-ar putea să te pună pe gânduri, faptul că ambreiajul electromagnetic nu cuplează sau gheața pe compresor. 
Te așteptăm data viitoare cu partea a doua a articolului, ca să te asiguri că mașina ta va fi echipată corespunzător pentru sezonul rece. Dacă pentru tine este o grijă în plus, echipa noastră de profesioniști te va ajuta ca și pe timpul iernii să te deplasezi cu încredere. Vezi aici ce servicii auto îți punem la dispoziție.