Accesorii auto care fac iarna la volan să pară mai ușoară

Accesorii auto care fac iarna la volan să pară mai ușoară

Mașinile vin cu propriile dotări și funcții care ușurează viața oricărui șofer, însă sezonul rece este agresiv cu autoturismele care nu pot fi ferite de intemperii, așa că protejarea mașinii este esențială în această perioadă. 


Dacă accesoriile pentru interior cresc nivelul de confort și îmbunătățesc aspectul, cele pentru exterior contribuie la siguranța și menținerea mașinii într-o stare bună. Pe lângă verificările pe care trebuie să le faci, îți recomandăm să-ți dotezi mașina cu câteva accesorii care se vor dovedi de-a dreptul utile.

1. Lanțurile auto

Probabil te afli și tu printre șoferii care au trecut nonșalanți pe lângă rafturile magazinelor sau benzinăriilor care vând lanțuri auto. Sigur, ele nu sunt necesare pentru deplasările în oraș, însă devin esențiale pe drumurile montane acoperite cu gheață și zăpadă. Oricât de bune ar fi anvelopele tale de iarnă, se dovedesc ineficiente în rampă, în condiții extreme, și atunci trebuie să montezi un set de lanțuri. Montajul durează puțin, în jur de 15 minute, iar atunci când revii pe carosabil curat, trebuie să le demontezi. Atenție! Pentru mașinile echipate cu sistem de tracțiune integral, se recomandă montarea lanțurilor de iarnă pe toate cele 4 roți.

2. Ștergătoarele de parbriz

Pe timpul iernii, ai nevoie de vizibilitate cât mai bună și trebuie să te asiguri că ștergătoarele sunt în perfectă stare de funcționare. Lamelele se uzează relativ repede, mai ales dacă sunt solicitate, așa că un set nou de ștergătoare este esențial în sezonul rece. Aceste accesorii nu sunt costisitoare și chiar îți pot salva viața în condiții meteo nefavorabile.

3. Covorașele auto din cauciuc

Sunt adeseori neglijate, deși reprezintă soluția ideală pentru a proteja interiorul mașinii împotriva uzurii, murdăriei și lichidelor. Sunt utile pe tot parcursul anului, însă iarna trebuie să treacă cel mai greu test. Cele de cauciuc sunt indicate în sezonul rece pentru că le poți curăța mai ușor și rețin apa în exces care este adusă în mașină.

4. Șufa de tractare

Pe timp de iarnă se poate întâmpla să fie nevoie să tractezi pe cineva sau să fii tractat, dacă mașina ajunge într-un șanț sau e blocată în zăpadă. Paza bună trece primejdia rea, așa că pe timpul iernii e bine să ai în portbagaj o șufă sau chingă de tractare. Nu face rabat de la calitate, altfel la primul șoc va ceda. O șufă bună trebuie să fie luată (peste 5 centrimetri), cu ocheți de prindere la ambele capete și să aibă peste 5 metri în lungime. 

5. Prelata auto

Dacă pe timpul iernii eviți să scoți mașina din parcare, o prelată se dovedește utilă. O husă pentru exterior îți protejează mașina de îngheț și de crengile copacilor care cad sub greutatea zăpezii. Achiziționează o prelată de calitate, care să fie ușor de montat și îndepărtat.

6. Spray degivrant pentru geamuri și încuietorile ușilor

În situații de îngheț te ajută să deschizi mașina fără să forțezi cheia în butucul ușii. Totodată, dezgheață în cel mai scurt timp parbrizul și geamurile laterale, asigurându-ți vizibilitatea optimă și putând, astfel, să te deplasezi în cel mai scurt timp.

Care sunt cele mai importante accesorii la care nu poți renunța în sezonul rece? Ai și alte recomandări pentru noi?