Top 6 verificari recomandate periodic pentru masina ta (II)

Top 6 verificari recomandate periodic pentru masina ta (II)

Întrucât siguranța și confortul tău sunt pe primul loc pentru noi, am revenit cu o serie de informații utile legate de operațiunile clasice, uzuale ale mașinii de care trebuie sa ții cont. Pentru prima parte intră aici.

Iar dacă timpul nu vă permite sau pur și simplu nu vreți să vă bateți capul, lăsați totul în seama specialiștilor noștri. Suntem doar la un telefon distanță.

1. Frânele 

Plăcuțele de frână trebuie și acestea verificate și schimbate periodic, fiind cele mai importante părți ale sistemului de frânare. Starea lor poate fi evaluată de oricine după înlăturarea roților, însă cel mai indicat este să mergi cu mașina în service și să lași testarea pe mâna specialiștilor. Limita la care se schimbă este de aproximativ 30.000 de kilometri, până 50.000 kilometri.

2. Direcția

O reglare a geometriei direcției realizată în mod profesionist, cu aparatura de specialitate necesară, va face ca mașina ta să frâneze și să accelereze perfect, asigurând 100% manevrabilitate în orice condiții de drum.

Pentru acest lucru este necesar ca o dată la 10.000 km parcurși sau la fiecare schimb sezonier de anvelope să verifici geometria roților într-un service auto specializat în acest sens. 

3. Antigelul si lichidul de racire 

Antigelul este lichidul care protejează motorul împotriva înghețului, supraîncălzirii și coroziunii. De cele mai multe ori, la introducerea antigelului în sistemul de răcire, acesta trebuie diluat cu apă distilată, în diverse proportii, în funcție de cerințele producătorului și sunt mecanici care recomandă folosirea acestuia și vara. Se pare că antigelul protejează instalaţiile de rugină şi creşte temperatura de fierbere a lichidului de răcire. Nu uita să verifici dacă ai suficient înainte să vină vremea rea, iar dacă ai deja un tip de antigel nu-l amesteca cu un brand nou. Cel mai sigur este să se ocupe cineva și de asta, nu? Să nu trebuiască să ții minte dacă, când și de care antigel ai pus.

Pe de alta parte, motorul mașinii ar putea să se încingă până aproape de temperatura de fierbere daca nu ai un lichid de răcire care să-și facă treaba pe timpul verii. Intervalele recomandate de schimbare a lichidului de răcire pot varia de la 80.000 la 130.000 de kilometri. Programul de întreţinere al maşinii oferă detalii în acest sens, astfel că e bine să citiţi cartea tehnică a autoturismului.