Top 6 verificari recomandate periodic pentru masina ta (I)

Top 6 verificari recomandate periodic pentru masina ta (I)

De ce să verifici, ce, dar mai ales când? La ce te ajută inspecțiile și cât de importante sunt pentru mașina ta sau pentru tine?

Fie că o folosești zilnic sau de câteva ori pe săptămână, mașina ta are nevoie de puțină atenție pentru a te duce în siguranță acolo unde ai nevoie. Ce trebuie să treci pe listă? Să le luăm pe rând.

1. Presiunea roților 

Poate cea mai simplă și la îndemână verificare, căci o poți face în orice benzinărie. Este foarte important sa ai o presiune potrivită pentru roțile pe care le folosești și pentru greutatea totală a mașinii pentru că asta poate prelungi perioada de viață a anvelopelor și te poate feri de accidente.

Poți afla presiunea optimă pentru roțile tale vizualizând inscripția de pe stâlpul aflat între ușa din fața și cea din stânga spate al mașinii. Ideal este să verifici presiunea o dată pe lună sau înaintea fiecărui drum lung, căci, pe lângă faptul că uzura pneului este accentuată, presiunea incorectă a anvelopelor duce la creşterea riscului de pană, scăderea aderenţei şi chiar la provocarea unor accidente.

2. Uleiul

Si aceasta este o operațiune foarte simplă pe care o poți face și tu, oricând și oriunde. Chiar și așa, potrivit unor studii, majoritatea conducatorilor auto circulă cu nivelul uleiului sub limita normală. Fiecare motor are nevoie de o anumită cantitate de ulei pentru a funcționa în parametrii ideali. Aceasta este înscrisă in manualul de utilizare a masinii, dar este și redată vizual de joja de ulei. Repetă acțiunea lunar pentru a te asigura că totul e în parametri.

Pentru modelele mai noi de masini, nivelul uleiului de motor se poate verifica din meniul masinii, acestea ne mai fiind prevazute cu joja. Se acceseaza din meniu optiunea → check oil level.

3. Anvelopele

Anvelopele uzate au o aderență mai redusă pe drum. Sistemul de tracțiune integrală, sistemul de frânare și sistemul de control al stabilității sunt mai puțin eficiente dacă anvelopele nu au o aderență bună pe șosea. Pentru a ști dacă o anvelopă trebuie înlocuită trebuie să-i verifici gradul de uzură (este indicat chiar pe anvelopă) și suprafața (să nu aibă denivelări, tăieturi sau obiecte înfipte: suruburi, cuie, sticlă etc).

Pentru a-ți fi și mai ușor să definești gradul de uzură pentru anvelopele tale, iată limita recomandată:

  • pentru anvelopele cu profil de vara  maxim 3 mm,
  • pentru anvelopele cu profil de iarna → maxim 4mm

Iar dacă nu vrei sa-ți bati tu capul cu toate aceste detalii, dacă nu ai timp sau pur și simplu sunt prea multe informații de care trebuie să ții cont, apelează-ne cu încredere. Iti oferim un consilier dedicat ce iti poate centraliza si arhiva atat documentele inspectiilor, cat si pe cele ale reparatiilor astfel incat sa tii usor evidenta masinii tale. Programări rapide la service-uri de încredere, mobilitate auto prin serviciul rent a car și nu în ultimul rând, piese de schimb și accesorii de cea mai înaltă calitate. Ai aici lista întreagă de servicii cu care te putem ajuta astfel încât tu să-și poți vedea liniștit de treburile tale. De mașină ne ocupăm noi!