Cum și când să folosești frâna de motor?

Cum și când să folosești frâna de motor?

Pe timpul iernii este vehiculată frâna de motor, însă nu toți șoferii știu ce este și, mai ales, când este indicat s-o folosești. Dacă te afli printre aceștia, atunci acest articol este pentru tine.

Ce este frâna de motor? 

Este o metodă care încetinește viteza mașinii cu ajutorul motorului, nu al sistemului de frânare mecanic. La motoarele pe benzină, frâna de motor apare și se simte imediat cum ai luat piciorul de pe pedala de accelerație. În momentul în care ridici piciorul de pe accelerație, clapeta de accelerație se închide și fluxul de aer către galeria de admisie este oprit parțial. Împreună cu acesta, fiindcă nu mai accelerezi, se oprește și alimentarea cu carburant. Cu cât turația este mai mare, cu atât este mai pronunțat efectul.

De ce este bine, totuși, să folosești frâna de motor? În primul rând, este o metodă suplimentară de frânare, eficientă dacă cedează frânele mecanice. În al doilea rând, economisești carburant. 
Sunt câteva situații generale în care este recomandat să folosești frâna de motor: iarna, din cauza condițiilor meteo dificile și atunci când circuli în oraș, la opririle semaforizate. În acest fel reduci consumul de carburant și eviți uzura excesivă a sistemului de frânare mecanic.

Mai poți folosi frâna de motor atunci când:

Cobori o pantă abruptă

Dacă ajungi în situația în care trebuie să cobori o pantă abruptă, mai ales în condiții de iarnă, nu este recomandat să folosești frâna de picior, ci cea de motor este indicată. Astfel, păstrezi direcția, roțile se învârt continuu, fără să derapeze sau să se blocheze ca atunci când frânezi cu piciorul. Tot ce trebuie să faci este să pui cutia de viteze în treapta 1 și să lași mașina să coboare singura. Gravitația îți va face treaba singură și nu vei consuma deloc carburant.

Oprești la semafor

Cum te ajută să folosești frâna de motor în traficu urban? Economisești carburant și ai un plus de siguranță, Dacă observi din timp că semaforul urmează să se facă roșu, nu are sens să mai accelerezi. Dacă scoți levierul cutiei la punctul mort și lași mașina să meargă la ralanti, tot consumi carburant. Cu frâna de motor, însă, nu mai consumi combustibil și poți să retrogradezi treptele până la oprire.

Ești pe serpentine

La urcare, frâna de motor nu te ajută, însă la coborâre pe serpentine, este mult mai bună decât frâna de picior. În fiecare moment al coborârii trebuie să te afli într-o treaptă de viteză sau alta pregătit să folosești frâna de motor. Nu lăsa niciodată transmisia scoasă din viteză! Pe o pantă abruptă, dacă nu te afli în frâna de motor, iar carosabilul este umed, vei prinde viteză și derapa. Ca să cobori în siguranță, folosește frâna de motor în treapta optimă de viteză.

Ești pe autostradă

Când te afli pe drum întins, există riscul ca alt autoturism să-ți apară în față, în depășire, sau să meargă cu viteză redusă. Dacă îl observi la timp, nu este nevoie să acționezi frâna de picior, ci să ridici piciorul de pe accelerație, iar atunci intră în funcțiune frâna de motor. Dacă vrei să încetinești mai mult, treci într-o treaptă inferioară. La ieșirea de pe autostradă, îți este din nou de folos frâna de motor. În loc să accelerezi și să frânezi brusc, ia piciorul de pe accelerație din timp și coboară în treapta de viteză care te va scoate în siguranță de pe autostradă.

Trebuie să frânezi brusc

În situații de urgență, împreună cu frâna de picior, cea de motor te ajută să încetinești mașina mult mai ușor. Ai nevoie de exercițiu, pentru că trebuie să calci simultan pe frână și pe ambreiaj, în timp ce bagi 2-3 trepte inferioare celei în care ești. În acest caz, frâna de motor este mai agresivă.

Sperăm ca articolul să te fi convins de utilitatea acestei metode de frânare și așteptăm să ne spui dacă ai folosit-o în una dintre situațiile de mai sus.