
14 Jul De ce se supraîncălzește motorul și cum procedăm?
Fiecare vehicul are nevoie de grijă, atenție, responsabilitate. Iar entuziasmul călătoriei poate fi de multe ori disturbat de apariția unor situații auto dificile – un exemplu în topul acestei liste fiind supraîncălzirea motorului. Cum orice problemă are și o soluție, rămâi cu noi să descoperim în câteva minute ce putem face când motorul este supraîncălzit.
Dar poate mai întâi ești curios/ă de ce se supraîncălzește motorul. Cauzele sunt numeroase și diverse, iată câteva dintre ele:
• Nivelul lichidului de răcire este scăzut. Fiind poate cea mai frecventă cauză a supraîncălzirii motorului, nivelul lichidului de răcire (nivel antigel) scade în momentul unei scurgeri;
• Vasul de expansiune este defect/înfundat. În cazul în care vasul de expansiune este defect, există posibilitatea ca lichidul de răcire să fie împins până la pătrunderea aerului în sistemul de răcire;
• Termostatul este defect. Amplasat de cele mai multe ori în interiorul furtunului de răcire, rolul termostatului este acela de a menține o temperatură constantă în interiorul motorului. Fiind o componentă auto ce poate ceda ușor, verificarea periodică a termostatului este indicată;
• Pompa de apă este defectă. Cu un rol foarte important în sistemul de răcire al motorului, pompa de apă asigură circulația lichidului de răcire prin motor. În situația în care aceasta cedează, motorul se va supraîncălzi;
• Radiatorul este înfundat;
• Disfuncții la ventilatorul de răcire. În acest caz, supraîncălzirea poate surveni chiar și la viteze mici sau la relanti;
• Defectarea garniturii de chiulasă. Aceasta cauzează pătrunderea de aer în sistemul de răcire și creșterea temperaturii agentului de răcire.
Cum procedăm când motorul mașinii este supraîncălzit?
Iată câteva aspecte de care să ții cont atunci când întâmpini o astfel de situație:
- În momentul în care ai observat că acul care indică temperatura lichidului de răcire este în zona roșie (110-115), trage pe dreapta și oprește motorul.
- Mașina trebuie scoasă din viteză și asigurată cu frâna de mână, iar toți consumatorii auxiliari (aerul condiționat, instalația auto, farurile etc.) trebuie opriți.
- Verifică dacă sub mașină există scurgeri de lichid sau dacă iese abur de sub capotă.
- Ridică capota, verifică cureaua pompei de apă. Dacă este intactă, examinează dacă scurgerile pot preveni de la radiator, de la furtunuri sau de sub mașină.
- Așteaptă câteva minute până când motorul se răcește complet și verifică vasul de expansiune.
- Dacă observi în urma inspecției reducerea lichidului de răcire, completează cu antigel sau apă distilată până la jumătatea vasului.
- Completarea lichidului ar trebui să readucă temperatura la nivelul normal și să permită temporar continuarea călătoriei, însă intervenția unui specialist auto este necesară.
Nu uita să te protejezi, ai grijă la componentele care prezintă o temperatură ridicată, iar pentru asistență profesionistă, apelează cu încredere oricând la serviciile VCM.
Sperăm ca aceste informații să te ajute într-o posibilă situație de supraîncălzire a motorului în viitor, iar dacă ai trecut deja prin această experiență, așteptăm cu entuziasm sfaturile tale.