Culoarea unei mașini. Importanță și semnificație

La o privire de ansamblu rapidă, se poate spune cu ușurință că privim un tablou auto uniform în ceea privește lumea culorilor. Majoritatea autovehiculelor din întreaga lume sunt vopsite în câteva culori „clasice”. Un tablou pe care specialiștii din industrie îl numesc acromatic, compus doar din câteva nuanțe, în deosebi alb, negru, gri și argintiu.

Conform datelor descrise de compania BASF, 39% dintre toate mașinile din lume sunt albe, alături de un alt procent de 39% alcătuit din negru, gri și argintiu. Cea mai populară culoare cromatică este albastrul — aproximativ 9%, în timp ce doar aproximativ 7% dintre vehicule sunt vopsite în roșu.

Cu toate că aceste date susțin imaginea unei străzi universale cu peste 80% dintre vehicule vopsite acromatic, ultimele mărturii din industrie confirmă o evoluție în cromatica auto, remarcând totuși încercările îndrăznețe și părăsirea zonei de confort. Și iată cum în 2022, cele mai atipice și fascinante culori auto au fost Tiger Eye Pearl, Ascot Green, Kyalami Green, Tuscadero Pink, Frozen Berry Metallic, Giallo Modena, Lime Rush. 

Însă sunt unele culori mai importante? Sau sunt unele culori cu adevărat mai periculoase? Mai multe studii și teorii confirmă afirmativ aceste lucruri.

Conform studiului realizat de Monash University Accident Research Centre, mașinile de culoarea neagră au avut cea mai mare rată de accident. Astfel, riscul producerii unui accident la volanul unei mașini negre este cu 12% mai mare în comparație cu cele albe, întrucât mașinile de culoare închisă sunt mai puțin vizibile, iar culoarea este asemănătoare cu cea a drumului. 

În septembrie 2022, un studiu de carVertical atestă faptul că roșul este culoarea cea mai periculoasă, întrucât 60% dintre vehiculele verificate pe platformă au trecut printr-un accident. Alături de aceste date este și motivul conform căruia iubitorii de viteză și de mașini sport au o înclinație spre roșu.

Un alt studiu interesant a fost făcut în Suedia, aplicat asupra unui număr de 31.000 de accidente. Cercetătorii au constatat astfel că mașinile negre au fost implicate în 22,5% dintre accidente, chiar dacă mașinile negre reprezentau doar 4,4% din totalul vehiculelor. Acest lucru atestă faptul că mașinile negre aveau șanse de 5 ori mai mari să se ciocnească.

Un alt aspect de luat în calcul în lumea culorilor auto constă în valoarea culorii. Platforma iSeeCars a făcut o analiză pe acest subiect, confirmând faptul că o anumită culoare poate avea un impact substanțial asupra modului în care o mașină își poate pierde valoare. Astfel, culorile populare, inclusiv alb, negru și argintiu, au un impact minim, ceea ce înseamnă că nu vor afecta valoarea de (re)vânzare, dar nici nu vor ajuta un vehicul să-și mențină valoarea. Culoarea care își păstrează cel mai bine valoarea este în general galben.

Cu siguranță, lumea culorilor auto are și mai multe teorii, mistere și semnificații. Iar până le descoperim treptat pe toate, suntem curioși să aflăm și părerea ta. Te-ai gândit vreodată cum o culoare poate influența o călătorie? Și dacă da, care crezi că ar fi impactul în mod real?