04 Jan 5 trasee de neratat cu mașina în România
Pentru a începe cât mai bine un nou an, multă lume își face o listă cu rezoluții. O listă cu dorințe, așteptări și vise pentru următorul capitol. Iar acest „to do” special poate fi însoțit de o listă cu destinațiile pe care vrei să le vezi cât mai curând – locuri de vizitat și revizitat, în care poți construi cele mai frumoase amintiri.
Însăși drumul cu mașina poate fi deseori cel mai bun motiv de călătorie. Descoperi locuri noi, priveliști de poveste și peisaje spectaculoase, toate într-o aventură pe patru roți, în spatele volanului.
Pentru că așteptăm cu nerăbdare următoarea clătătorie auto, am pregătit o listă cu 5 trasee de neratat cu mașina în România pentru anul 2022. Nu facem un clasament specific, ci doar amintim de magia unei excursii altfel. Centura pusă, pornim la drum!
Pentru că iarna avem parte de cele mai nefavorabile condiții de drum, este cel mai bine să aplici un stil de șofat preventiv. Ca să știi ce ar trebui să ai în vedere, trecem printr-o serie de aspecte pe care să le aplici atunci când pleci la drum.
1. Transfăgărășan
Începem cu unul dintre cele mai cunoscute trasee din România. Un loc care vrăjește în continuare localnicii și atrage mulți turiști în fiecare an. Numit de Jeremy Clarkson, fost prezentator la emisiunea celebră de automobilism Top Gear, ca cel mai frumos drum din lume, Transfăgărășanul este o destinație care te duce puțin mai aproape de cer cu fiecare kilometru parcurs.
Situat în Munții Făgăraș, cu o șosea care măsoară o distanță de 151 de kilometri, această călătorie te duce pe cele mai înalte culmi rutiere, până la 2042 metri altitudine. Înainte de a planifica această aventură, nu uita să verifici dacă circulația este deschisă. În general, poți merge în perioada iunie-octombrie.
Peisajul este într-adevăr de poveste: cascade, pajiști, vegetație fermecătoare. Cu cât avansezi vei admira foarte mult și drumul în sine: șerpuit și lin, care privit de la o distanță considerabilă pare un tablou făcut din bucle. De asemenea, în această zonă ai acces la mai multe destinații turistice pe care le poți include în programul tău de călătorie: Lacul și Cascada Bâlea, Castelul de Lut din Valea Zânelor, Lacul și Barajul Vidraru și multe altele.
2. Transalpina
Cunoscut și sub denumirea de „Drumul Regelui” sau „Drumul dintre nori”, Transalpina este unul dintre cele mai fascinante trasee auto din România – un drum care se transformă într-o experiență de neuitat pentru șoferi și pasageri.
Cu o lungime de 148 de kilometri, Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, punctul cel mai înalt fiind Pasul Urdele, la 2.145 de metri. De-a lungul șoselei vei putea observa Lacul Oașa și Lacul Tău, iar întreaga călătorie te va captiva la fiecare viraj cu văi de basm, platouri, poiene pitorești și stânci impunătoare. Totodată, ai ocazia să faci o pauză și să te delectezi cu bucătăria tradițională sau să te oprești la Peștera Muierilor sau Peștera Polovragi.
Bineînțeles, Transalpina este o destinație care necesită multă grijă, atenție și responsabilitate. Iar în acest context, condusul prudent și lent poate aduce doar o bucurie mai mare în această aventură. Și amintim că este o destinație de anotimp cald – o punem pe listă pentru vara aceasta?
3. Transbucegi
Pentru o ieșire din cotidian mai rapidă și mai scurtă, dar la fel de fascinantă, Drumul Babelor poate fi alegerea perfectă.
Transbucegi este un traseu cu o lungime de 20 de kilometri, care pornește din stațiunea Sinaia, urcă până pe platoul Bucegi și ajunge aproape de Babele și de Sfinxul. Șoseaua se termină în apropiere de Cabana Piatra Arsă, la 1.950 de metri altitudine. Împreună cu traseul auto care te atrage într-un colț de natură unic, poți adăuga pe listă și locurile minunate găzduite de Parcul Natural Bucegi.
4. Transrarău
Cunoscut și sub denumirea de „Drumul Comorilor”, Transrarău este un traseu montan din Bucovina, care te va captiva cu frumusețea peisajelor, atmosfera pitorească autentică și vârfurile munților.
Cu o lungime de 28 de kilometri, altitudinea maximă a traseului fiind de 1400 de metri, Transrarău este o experiență aparte, care leagă Valea Bistriței de cea a Moldovei și care îți oferă ocazia de a privi cât mai mult din măreția masivului Rarău.
5. Cheile Bicazului
Pentru că știm cât de importantă este o deconectare în natură, oricât de scurtă ar fi aceasta, încheiem lista cu un traseu încântător, perfect pentru un moment de respiro binemeritat: Cheile Bicazului.
Pe o lungime de 8 km, Cheile Bicazului pornește de la Lacul Roșu până în localitatea Bicaz-Chei. Fiind o distanță mică, ai timp să te oprești de multe ori pentru a admira peisajul grandios cu fascinantele chei. Totodată, pe traseu poți vizita Lacul Roșu, Piatra Altarului, Peștera Cascada sau Peștera Neagră.
Lista traseelor rutiere de neratat din România se poate extinde. Mai păstrăm câteva și pentru următoarele planuri de vacanță. Și pentru că o aventură pe patru roți este o experiență complexă și unică, îți amintim să fii pregătit pentru orice situație. Ai grijă să pleci cu vehiculul în cele mai bune condiții, odihnește-te bine înainte de plecare și nu uita să te bucuri de fiecare moment. Ai pregătit playlistul cu muzica de drum? Avem aici câteva propuneri pentru tine. Bineînțeles, așteptăm și propunerea ta în secțiunea de comentarii.Să avem un nou an plin de drumuri captivante. Și bineînțeles: pentru liniștea și siguranța călătoriei tale, nu ezita să apelezi la serviciile VCM.