Vehiculul autonom

Putem conduce fără să conducem propriu-zis?

Garantează vehiculul autonom siguranța pasagerilor?

Cum va arăta viitorul industriei auto peste 10 ani?

Trei întrebări care pot apărea cu ușurință în mintea fiecăruia dintre noi atunci când ne gândim la evoluția automobilelor.

Dacă în trecut mașinile autonome erau doar un produs al imaginației umane, iar covorul zburător – o legendă care atestă dorința timpurie a omului de a se deplasa fără prea mare efort, în prezent conceptul de self-driving nu mai este o simplă utopie, ci o realitate din ce în ce mai accesibilă. Iar pentru a înțelege mai bine progresul auto și redefinirea termenilor de călătorie, am adunat mai jos câteva aspecte importante despre vehiculul autonom.

La momentul actual, Society of Automotive Engineers (SAE) definește 6 niveluri de automatizare a conducerii, variind de la Nivelul 0 (complet manual) până la Nivelul 5 (complet autonom):

Nivelul 0 – fără automatizare:

Șoferul este pe deplin responsabil pentru manevrarea vehiculului.

Nivelul 1 – asistență pentru șofer:

Cel mai scăzut nivel de automatizare, prin care vehiculul dispune de un singur sistem automatizat pentru asistența șoferului, cum ar fi accelerarea (controlul vitezei).


Nivelul 2 – automatizare parțială (sisteme avansate de asistență pentru șofer)

În acest caz, șoferul și sistemul automat împart responsabilitatea conducerii mașinii. Vehiculul poate controla atât direcția, cât și accelerarea, însă automatizarea nu ajunge la conducere autonomă, întrucât șoferul poate prelua oricând controlul mașinii.

Nivelul 3 – automatizare condiționată

În cazul nivelului trei, vehiculul are capacitatea de a monitoriza mediul înconjurător (environmental detection) și poate lua singur anumite decizii, precum accelerarea pe lângă o mașină cu mișcare lentă. Cu toate acestea, vehiculul are în continuare nevoie de control uman. Șoferul trebuie să rămână alert și gata să preia controlul dacă sistemul nu poate executa o sarcină.

Nivelul 4 – automatizare ridicată:

Vehiculul poate interveni în situațiile dificile sau în cazul în care există o defecțiune a sistemului. În majoritatea circumstanțelor, mașina de nivel 4 nu are nevoie de intervenția umană, însă șoferul deține în continuare opțiunea modificării manuale.

Nivelul 5 – automatizare completă:

Mașina nu necesită sub nicio formă asistență umană și poate parcurge orice drum, în condiții diverse de mediu.

O mașină autonomă este un vehicul capabil să detecteze mediul singur și să opereze fără implicarea umană. Vehiculul autonom nu prezintă necesitatea controlului de către om, funcționează la fel de eficient precum o mașină tradițională și deține abilitățile unui șofer experimentat. Viitorul mașinilor de nivelul 5 pare să fie desprins din romane științifico-fantastice, unde nu va mai fi nevoie de volane, frâne sau pedale de accelerație. Vor fi capabile să execute pe deplin toate sarcinile standard și vor depăși calitativ diverse aspecte auto.

Lista avantajelor vehiculului autonom promite multe schimbări și inovații, atât pe plan personal, în viața de zi cu zi a individului, cât și în plan colectiv, global, pentru întreaga societate. Iar scenariile pentru îmbunătățirea calității vieții și a confortului sunt nenumărate. Persoanele vârstnice sau cu dizabilități fizice vor avea acces la mai multă independență; transportul material va fi cu ușurință executat fără nevoia deplasării, iar timpul liber va crește considerabil. Dar poate cea mai importantă promisiune a mașinilor autonome este potențialul de reducere semnificativă a emisiilor de CO2.

Cu toate că vorbim de un univers auto încă în plină dezvoltare, variabil și schimbător în acest moment din multe puncte de vedere (tehnologice, sociale, economice etc), vehiculul autonom devine un personaj principal în conturarea viitorului industriei auto. În același mod cum universul automobilului electric a pătruns treptat în dinamica călătoriei, la fel și vehiculele autonome își vor face, în cele din urmă, drum în viețile noastre de zi cu zi. Iar peste ani, s-ar putea să ne întrebăm cum am trăit vreodată fără ele.