Sustenabilitate în industria auto

La volan, mai prietenoși cu mediul

Pe cât de pasionați suntem de universul auto și modul în care industria automobilelor evoluează pe zi ce trece, pe atât recunoaștem efectele nocive asupra mediului înconjurător. Verificarea amănunțită, documentarea constantă și atenția la noutățile industriei sunt elemente cheie, ce conduc la alegerea celei mai bune soluții auto, atât pentru șoferi, cât și pentru întreaga societate.

Din fericire, la momentul actual, conceptul de sustenabilitate devine un factor din ce în ce mai important, producătorii și furnizorii de automobile încercând să aducă îmbunătățiri mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Totodată, această transformare verde a industriei auto este susținută și de creșterea interesului față de vehiculele electrice, care reprezintă o opțiune favorabilă pentru cât mai mulți șoferi.

În plan local, statisticile confirmă faptul că vehiculele electrice și full hybrid au avut în ultimii doi ani o creștere semnificativă de 65%, iar producătorii se așteaptă ca solicitarea românilor pentru mașinile care poluează foarte puțin (spre deloc) să își mențină nivelul progresiv.

Cu toate acestea, raportul individual rămâne un element de bază pentru dezvoltarea echilibrată a lumii auto. Fiecare șofer în parte poate să aducă un raport considerabil în drumul sustenabilității auto.

Cum putem să fim mai prietenoși cu mediul la volan? Iată câteva sugestii pe care le poți aplica ușor, începând chiar din acest moment:

1.     Codu preventiv

Poți reduce emisiile prin acțiuni mici și constate, precum reducerea vitezei și a accelerației rapide. Îți poți optimiza consumul de combustibil dacă menții o viteză moderată și încetinești treptat, nu brusc.

2.     Redu utilizarea aerului condiționat

AC-ul mașinii nu trebuie să fie mereu la un nivel ridicat. Sunt multe situații când acesta devine indispensabil, spre exemplu: în contextul acumulării de ceață pe parbriz, însă uneori aerul proaspăt venit printr-un geam deschis poate fi o modalitate foarte bună de a economi combustibil.


3.     Elimină greutatea suplimentară

Transportul unei greutăți mari necesită mai mult combustibil pentru a merge înainte. Mașinile mai ușoare conduc la performanțe mai bune și la un grad mai mare de economisire a combustibilului. Poți începe prin a curăța portbagajul și bancheta din spate, reducând astfel greutatea nefolositoare.

4.     Atunci când ai ocazia, alege să faci o plimbare

O pauză de la mașină este binevenită oricând se ivește ocazia. Dacă drumul este mai scurt, poți face o plimbare ori să mergi cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Poți să-ți încurajezi și colegii sau apropiații să facă același lucru. Nu doar că „mersul pe jos face piciorul frumos”, dar ajută și la construirea unui moment de respiro pentru orașul în care trăim.

5.     Oferă o șansă mașinii second-hand

Aproape un sfert din dioxidul de carbon produs de o mașină în timpul ciclului său de viață are loc în timpul producției și al transportului prim. Achiziționarea unui vehicul second-hand reduce emisia de dioxid de carbon, având un impact negativ mai mic asupra mediului decât vehiculele mai noi. Află mai multe despre avantajele achiziționării unei mașini second-hand aici.

Lista acțiunilor verzi la volan poate continua, iar recunoașterea aportului individual în crearea unei lumi mai prietenoase cu mediul înconjurător este un prim pas fundamental. Tu ce alte metode folosești pentru a fi mai sustenabil la volan? Așteptăm cu entuziasm sugestiile tale. Împreună putem aduce o schimbare în bine, prin fiecare mic gest.