Mituri din lumea auto

Mituri din lumea auto

Istoria industriei auto prezintă o evoluție remarcabilă de-a lungul timpului, iar această continuă dezvoltare a adus cu sine multe mituri, care și în momentul prezent sunt considerate ca fiind adevăr.

Multe dintre miturile auto, mai vechi sau contemporane, sunt nejustificate, periculoase sau presupun cheltuieli suplimentare. Și ca în orice domeniu, documentarea și cercetarea informațiilor reprezintă una dintre cele mai bune metode pentru a cunoaște cu adevărat mesajul corect.

Pentru a înțelege mai bine lumea auto, am povestit și analizat mai jos câteva mituri. Tu de care dintre ele ai auzit?

1.     Trebuie să încălzești motorul și cutia înainte de a porni la drum

Un mit care a fost întâi un adevăr. Automobilele din trecutul nu foarte îndepărtat aveau motoare cu carburator, care trebuiau încălzite înainte de a pleca la drum, însă această realitate s-a schimbat pentru motoarele actuale cu injectoare.

Motoarele contemporane nu au nevoie de încălzire suplimentară sau îndelungată înainte de a pleca la drum, situație valabilă și în timpul sezonului rece. Specialiștii recomandă ca în acest caz să nu abuzăm de accelerator, pentru a-i permite uleiului din motor să își desfășoare activitatea în mod eficient și să ungă componentele interioare. Același aspect este remarcat și în cazul cutiilor automate clasice hidraulice – uleiul cutiei automate se poate încălzi doar în momentul mișcării, nu stând pe loc.

2.     Dacă adaugi periodic ulei în motor, nu e nevoie să-l schimbi

Poate consumul de ulei nu mai este privit astăzi ca fiind un aspect stringent pentru indicarea unor defecțiuni majore la motor. De asemenea, multe vehicule contemporane consumă o cantitate mică de ulei, chiar din primele zile de utilizare, acest fapt fiind recunoscut de producători şi indicat în cartea de service. De aici rezultă un mit conform căruia dacă adaugi periodic ulei în motor, peste aproximativ 10 mii de kilometri, vei avea ulei absolut nou.

Ca şi în cazul carburantului, asigură-te că utilizezi doar ulei şi filtre recomandate de producător şi ai grijă să nu depășești limitele de schimb recomandate. Verificarea periodică a nivelului de ulei în motor și schimbarea acestuia mai des la drumuri mari sunt acțiuni necesare în călătoria grijii auto.


3.     Nu e obligatoriu să cuplezi centura de siguranță pe bancheta spate

Poate unul dintre cele mai periculoase mituri auto, răspândit la nivel internațional. Centura de siguranță pe bancheta din spate are același rol esențial de securitate și apărare, la fel ca în cazul pasagerului din față sau al șoferului. Pentru un drum cât mai liniștit, cuplarea centurii de siguranță rămâne obligatorie pentru toate persoanele aflate la bord.

4.     Mașinile electrice sunt mai expuse unui incendiu în cazul unui accident

Un mit care a fost investigat în 2012 de către National Highway Traffic Safety Administration, concluzionând ulterior astfel: „Mașinile electrice nu prezintă un risc mai mare de incendiu decât vehiculele alimentate cu benzină”.

5.     Mașinile roșii sunt oprite pentru viteză mai des decât mașinile care nu sunt roșii

Încheiem lista de astăzi cu un mit propagat îndeosebi în cultura americană auto – o legendă conform căreia mașinile roșii sunt oprite mai des pentru viteză decât mașinile de altă culoare. Însă, când vine vorba de automobile care prezintă cea mai mare probabilitate de a fi oprite, cu siguranță culoarea nu face nicio diferență.

Tu ce mituri auto mai cunoști? Așteptăm cu entuziasm exemplele tale, iar până atunci te invităm să privești mereu de două ori și cu atenție, fiecare informație. Și pentru sprijin profesionist, apelează cu încredere la serviciile auto VCM.

Sursă info:www.piataauto.md &www.businessinsider.com